Robert Uphoff

Als klein jochie kwam Robert Uphoff regelmatig bij de plaatselijke bakker in het Zuid-Hollandse Lisse. “Het fascineerde me toen al. Toen ik wat ouder was, ging ik er op zaterdagmiddag helpen. De meeste klasgenoten gingen na de lagere school naar de mavo of havo, ik was de enige die naar de bakkersschool ging. De KTS in Voorhout, onder Noordwijk, stond goed aangeschreven. Ik leerde er koken, serveren, brood bakken, banket maken. Het vierde jaar koos ik voor de richting ‘brood en banket’, één dag per week naar school en vier dagen werken in een bakkerij-patisserie.” Via de patisserieafdeling van het Kurhaus in Scheveningen, Jeroen Goossens (patissier van het Koninklijk Huis en de man achter de huwelijkstaart van Willem-Alexander en Maxima), het Pulitzer Hotel in Amsterdam, streek Robert uiteindelijk neer op Château Neercanne. Hier werkte hij 12,5 jaar. Tussentijds mocht hij ook nog stages lopen, onder meer in de restaurants van chef-koks als Robert Kranenborg, Jean-Georges Vongerichten (driesterrenkok in New York) en Daniel Boulud (New York).

Een nieuwe uitdaging vond Robert in Cucina Mosae, onderdeel van een indrukwekkend nieuw foodconcept in de gewelven van Mosae Forum. Helaas ging Cucina al kort na de opening dicht en besloot Robert samen met zijn bakker bij Cucina, Kevin, zelf een zaak te openen. Op 3 juli 2009 startte Bread and Delicious in de Stationsstraat. “Nu zijn we tien jaar verder. De tijd is omgevlogen. Onze filosofie van destijds staat nog steeds overeind. Wij wilden terug naar het ambacht met eigen karakteristieke producten van hoge kwaliteit. Dat is ons succes.” Roberts signatuur is te herleiden naar de Franse klassieke patisserie waar hij zijn eigen touch aan geeft. “Zo heb ik mijn eigen Delice Valrhona die ook nog steeds bij Chateau Neercanne op de dessertkaart staat. Ik maak het als gebak; een chocoladebom, met 70% Valrhona chocola uit een fabriek langs de Rhone onder Lyon. Het interieur is een zachte vanille panna cotta.

Het nieuwe concept is een verrijking. SoDelicious is een droom die uitkomt. Hierin komt de patisserie volledig tot zijn recht. Alle kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan kan ik hier ten volle benutten. We kunnen gasten nog meer verwennen en dat is uiteindelijk waar het om gaat. Ik zou het leuk vinden als mensen in onze nieuwe zaak ook eens alleen een dessert bestellen. Dat doen mensen hier niet zo snel, Limburg heeft van oudsher een vlaaicultuur. Maar wie weet…”